top of page

Vzpomínka na loňské Vánoce

Když se tak z okna dívám, na tu upršenou tragédii, která se venku odehrává a nad kterou se místní vůbec nepozastavují, velmi často vzpomínám na Arizonu. Ono to letní peklo totiž mělo i druhou stranu mince, která se projevila v zimě. Vánoce v teple, to byl vždycky náš sen. A tak se mi vybavilo jak to pro nás v loni bylo vlastně takové zvláštní, protože oproti tomu na co jsme byli zvyklí, vůbec nebylo poznat, že se blíží vánoce.


Zkoušeli jste někdy ozdobit kaktus? Není to tak snadné, jak se zdá. Možná proto do Arizony dováží i standardní vánoční stromky.

Zápis z 11 prosince 2017

Tak jsem zjistil, že je už prosinec a že budou brzy vánoce. Stalo se to tak, že jsem minulý týden v autě přepínal rádiové stanice a najednou jsem našel jednu, kde hrají nonstop koledy. Vzápětí jsme minuli divné místo s obřím cirkusovým stanem, na něm obrovský nafukovací Santa a smečka sobů. Z dálky to vypadalo jako cirkus. Divné, nikdy před tím jsem si nevšiml, že by tady kočovaly cirkusy tak jako u nás. Nehledě na to, že na tom cirkusu bylo něco velmi divného. Nikde žádné maringotky, výběhy se zvířaty, pokladna, nic. Prostě jen cirkus se Santou. Myšlenku, že by tam vystupoval cvičený Santa Claus jsem obratem zavrhl. Lidi prostě jen tak vcházeli dovnitř a ven vycházeli... ahá... s borovicemi. Tady prodávají vánoční stromky! A pod stanem jsou proto, aby do hodiny neuschly. Říkám si "Proboha, máme sotva babí léto a oni už otravují s vánocemi". Každý rok s tím blbnou dříve. Pak jsem se podíval do kalendáře a utrpěl jsem šok. To už vážně bude půlka prosince? Kdy se to stalo? Cestuji v čase? Vždyť je léto. Včera jsme se venku koupali, grilovali... chodím pořád v tričku a žabkách. Co se to sakra děje?!


Vážně mi to z dálky trochu připomínalo ten cirkus.

Jo, místní počasí dovede jednomu pořádně zamotat hlavu. Nějak je pro nás stále nové, že "zima" může vypadat i takhle. Tak jo. S tím se musí něco udělat. Tak jsme se do toho tento víkend pořádně opřeli, protože jsme potřebovali aby na nás také dýchlo to kouzlo vánoc.


V pátek jsme vyrazili na velkolepou show s názvem "Celebration of Christmas" do kostela. Bylo to trochu zvláštní, protože ten jejich kostel vypadá jako obrovské divadlo s třípatrovým jevištěm a navíc je tady bufet s horkou čokoládou, kávou či ciderem u vstupu. OK, pokud je to takhle, tak se už nedivím, že tady lidi tak často chodí do kostelů. A ta show byla opravdu uchvacující. Byl to vánoční muzikál s asi 150 účinkujícími, živými koňmi, anděly létajícími nad hlavami diváků, třemi králi, kteří opravdu přijeli na živých velbloudech, akrobaty, no prostě šílené. Scéna se mnohokrát změnila, trvalo to přes hodinu a půl. To se vůbec nedá srovnat s vánočními koncerty u nás, které se berou tak strašně vážně. Člověk sedí v kostele na tvrdých lavicích, venku je -5°C, když dobře. Vevnitř se to podaří vydýchat na +2°C a s vážnou tváří se poslouchá "dudlaj dudlaj dudlajdá". A opovaž se špitnout, protože se to ihned rozezní celým kostelem. A i když tam zpívají hezky, tak je to prostě nuda.


Ti andělé lítali i nad hlavami diváků a to hned z několika stran.

A včera jsme se vydali nasát vánoční atmosféru ke kostelu v našem sousedství, který je vyhlášený svou světelnou výzdobou. A musím říct, že nic takového jsem na vlastní oči nikdy neviděl. Tady ta světýlka berou opravdu vážně! :D Oblékli jsme se tedy do zimy, protože večer už trochu přituhuje, což znamenalo, že jsem odložil sandále a vzal si dlouhé kalhoty (Vlasta se ovšem svých žabek vzdát nehodlala) a šli jsme.



58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page