top of page

Vítejte v nové zemi

Naši malou hádanku "Kam jsme se to přestěhovali?" uhodli asi jen tři lidi. :) Největší detektivní talent ovšem prokázal náš kamarád z Arizony, Michael.


Ten list je také nápověda. :)

Mike nás na základě zveřejněné fotky dokázal lokalizovat úplně přesně a to nejen na zemi a stát, ale i na město a přesnou ulici, což bylo naprosto neuvěřitelné. Tady Vám popíše, jak naši nápovědu analyzoval a vyřešil:


British Columbia
Toto byla naše grafická nápověda.

Jako první mě napadla Aljaška, nebo Island. Ale protože jste poslední zápis na blogu věnovali velkému cestování autem z Kalifornie, tak mi to přišlo příliš daleko. Podle rázu krajiny rozhodně nejste někde na jihu v Mexiku. Větší smysl by dával Seattle, nebo Portland. Ta velká hora v pozadí by mohla být Mount Rainier Nebo Mount Baker. Ovšem pokud jste opustili USA, tak by největší smysl dával Vancouver. V dálce lze také vidět poměrně netypický most.


Kterak Mike nepřehlédl důležité orientační body a naši hádanku bystře vyřešil. Zajímavé je, že ačkoli se mi tento výhled naskýtá každý den, tak jsem si toho mostu v dálce nikdy nevšiml. :D Vždycky moji pozornost upoutá jen ta hora.

Zkusil jsem si tento typ mostu najít a zjistit, jestli se podobný nevyskytuje ve Vancouveru. A myslím, že jsem ho trefil. Pak bylo nutné najít správný úhel mostu s horou, abych zjistil, že budete spíše někde na předměstí, ale stále ne moc daleko od obou míst. Na fotce pak vidím označení ulice "Meadowview", zkusil jsem tedy pátrat ve mnou vytipovaných lokalitách po této ulici, ale to nebylo jednoduché. Je to patrně velmi běžné jméno.


Tak malé cedulky si všiml opravdu málokdo.

Pak jsem ale přešel do Google street view a po chvíli "procházení" jsem našel přesné místo, odkud je to fotografováno. Jste v Kanadě, ve městě Coquitlam.

Přátelé, tohle bylo neuvěřitelné. Sherlock Holmes hadra! :) Takže ano, Mike má pravdu. Jsme v Kanadě, konkrétně v Britské Kolumbii, v blízkosti Vancouveru. Ta hora vzadu, to je Mt Baker a ten most spojuje Langley Twp s Pitt Meadows a Maple Ridge přes řeku Fraser River. Je to pro nás z Arizony docela šok. Jestli jsme za poslední dva roky viděli déšť všeho všudy třikrát, tak teď se to obrátilo a na prstech jedné ruky můžeme spočítat slunečné dny. Je to děs!


Takhle ten výhled vypadá běžně. Žádná hora vidět není. Ani most. Ani ty lesy... vlastně nic. Dobré na tom je tak leda to, že nevidíte ani ty medvědy, takže se méně bojíte.

Ovšem po zcela placatém Phoenixu jsou tyto lesnaté hory kolem Vancouveru příjemnou změnou. Problém je, že už neumíme chodit do kopce... a tady je to všude pořád jenom do kopce. Ať vyrazíte kterýmkoliv směrem, jdete POŘÁD DO NĚJAKÉHO KOPCE! A do toho stále prší... A všude jen lesy... a v lesích se hojně vyskytuje co? Medvědi!


Támhle jsem viděl medvěda! Vážně! Pojďme radši domů.

Schválně jsem si Googlil, jaký druh medvěda tady žije, abych když tak věděl, co mám a nemám dělat, až jej potkám. To mě trochu zneklidnilo, protože jsem zjistil, že jich tady žije rovnou několik a na každého platí něco jiného. To je super. Takže až nějakého potkám, tak se ho jako budu ptát, co je vlastně zač? Nebo si ho budu z blízka fotit, řeknu mu "vydrž mladej" a budu si googlit, který z medvědů to je a jestli mám hlučně halekat, nebo se k němu nemám otáčet zády, či mám naopak velmi rychle utíkat? Proč mi tohle nikdo neřekl, než jsme se sem přestěhovali? To s hady v Arizoně je to daleko jednodušší, jakmile slyšíš chřestění, tak okamžitě zdrháš na opačnou stranu a neřešíš nic. Ten had Tě pronásledovat nebude, ten na tebe není zvědavý. Ale medvěd zvědavý je a navíc se chce před zimou nažrat. A myslím, že kdyby viděl v jak chatrné jsme kondici, tak by se jen zaradoval, jak snadná kořist mu přišla úplně sama až před čumák. No paráda.


Já už nemůžu. Všude kolem mě slyším jasně a zřetelně medvěda. Co medvěda, celou tlupu. Navíc mám dojem, že jsme tudy šli už 4x a to znamená, že jsme se tak trochu ztratili.

Takže jaké medvědy tady můžeme potkat? Ten nejmenší z nich je Medvěd baribal, zvaný také medvěd černý, v angličtině American black bear (Ursus americanus). Tak ten může mít na délku i dva metry, v kohoutku metr a samec váží kolem 200 kg. Pohoda.


Opravdu drobeček. Ten jistě bude přítulný a nechá se pohladit... nebo asi ne. --- Zdroj: © Michael Webber (https://www.flickr.com/photos/michaelwebber/5853583527/)

Medvěd Grizzly (Ursus arctos horribilis). Tak tady samci dosahují váhy mezi 180 a 360 kilogramy. Průměrná délka dospělého jedince je téměř dva metry, ramena má ve výšce jednoho metru a ve stoje měří až 2,5 metru. To už samo o sobě zní úplně příšerně. Takového dobráka fakt v lese potkat nechci. Běžně to žere losy (nezaměňovat s lososy... počkat, ty on vlastně žere taky), což jsou dost velká zvířata, pak taky jeleny, ovce..., informace o tom, že nepohrdne ani rostlinami, ořechy a různými plody mě moc neuklidnila. Co mě ovšem vyděsilo úplně nejvíce byla taková nenápadná poznámka na konci: "Příležitostně se vyskytují dospělí samci, kteří daleko přesahují průměrné parametry a váží až 680 kilogramů. Děkuji, stačilo mi, kolik že stojí ta letenka odsud?


Já nevím. Mně nepřijde že by měl zrovna sympatický obličej. --- Zdroj Janko Ferlič/Unsplash

Medvěd Kermode, často označován jako "medvědí duch". Je to pod druh medvěda černého, který se vyskytuje velmi vzácně právě v Britské Kolumbii. Zhruba 10% zvířat na pobřeží Britské Kolumbie prý obsahuje jakýsi regresívní gen, který produkuje bílou srst. Takže ne, není to lední medvěd. Je to Kermode. Až ho potkáte, tak se s ním o tom nehádejte, počítám, že by se třeba mohl urazit a já nevím, čeho všeho je takový uražený Kermode schopen. Jediné, co mě trochu uklidňuje je, že je jich tady celkem asi jen 400 a narazit na něj je opravdu kumšt. Což mě ale neuklidňuje příliš, protože se nám přihodily už všelijaké jiné divné věci, které se nikomu jinému nestaly. Co nás tady čeká... nevím. :)


Jako je fakt, že potkat takhle bílého medvěda v okolních lesích, tak si myslím, že se mi to jenom zdá. --- Zdroj: https://www.flickr.com/photos/bcgovphotos

To je tak zhruba všechno o medvědech. To, že se tu běžně potulují i pumy, které jsou snad ještě horší, protože ty jsou na rozdíl od medvědů schopné člověka i mnoho kilometrů stopovat, si nechám zase na příště. Jinak ano, procházka v hustém lese je pro nás teď opravdu takovým zjevením... ačkoli, mám pocit že mi nějak chybí ty kaktusy. Já si zvykl na kaktusy. Mám rád kaktusy.



83 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page