top of page

Trable s měrnými jednotkami 2. díl

Aktualizováno: 22. 7. 2018

Tento týden pokračuji s výčtem zvláštností v jednotkách. :)



Zajímavé je, jak se tady uvádí spotřeba u aut. Hodnota se totiž udává jako MPG (miles per gallon), tedy v počtu mílí, které se dají ujet má jeden gallon paliva. Takže když palubní počítač ukazuje hodnotu 21.6, není potřeba se děsit, že si to dle evropských zvyklostí vezme přes 21 litrů na 100 km, ale znamená to, že auto momentálně ujede 21.6 mílí na jeden natankovaný gallon. Zvykl jsem si na to velmi rychle a nakonec mi to přijde jako smysluplnější údaj, než jak jsme zvyklí z Evropy. Pokud přece jen z nějakého důvodu chcete vědět kolik si to vezme na sto, pak tedy musíte počítat. Míle má 1.6 km. Jeden US galon má 3.79 litrů.


Jestli jste si všimli, že uvádím hodnoty s desetinou tečkou a nikoli čárkou, tak to není chyba. Opravdu tady uvádí čísla v tomto formátu. Naštěstí si na to jde snadno zvyknout, vždyť je to nakonec jedno. Problémy ovšem mohou nastat. Třeba při vytváření dokumentů v Excelu. Tohle důvěrně znají všichni, kteří někdy pracovali na kancelářských pozicích v mezinárodních korporátech, či spolupracovali s lidmi z USA. Aby v Excelu fungovaly všechny výpočty tak, jak původní autor zamýšlel, musíte si všechny hodnoty s desetinným číslem "přeložit", aby odpovídaly vašemu jazykovému nastavení. České prostředí totiž tečku pro oddělení desetinných míst nepočítá. A to je potom radosti, když na to zapomenete. :)

Narazit ovšem můžete i v zadávání měny. Posledně se mi stalo, že mi klient nechtěl proplatit fakturu, protože na ní byla uvedena částka $150,00. Ve finančním sektoru se běžně používá čárka k oddělení tisíců, takže klient fakturu přečetl jako $150,000.00, tedy sto padesát tisíc dolarů. Fakturu mi vrátil s tím, že je tam špatně uvedena částka a že ji chce opravit. Já tam ovšem zaboha tu chybu nemohl najít, protože mi $150,00 přišlo naprosto normální a tedy v pořádku. Celý den jsem ho přesvědčoval, že je částka správně a on naopak mě, že rozhodně není. :) Až po několika e-mailech jsme se dopracovali k tomu, kde ta chyba vlastně je.


Obdobná situace je s kalendářem. Doteď nechápu, proč tady při zápisu data udávají prvně měsíc a až potom den. Chcete-li tedy napsat, že je prvního března, tak to tady musíte napsat jako 3/1/2018. Toto je obzvláště důležité, pokud plánujete nějakou schůzku. Pokud se zapomenete a napíšete to evropských způsobem, přijdou vám tam lidi v lepším případě o dva měsíce dříve, v horším začnou užasle googlit, zda-li už TESLA vyrábí take stroje času pro pohodlnější cestování a jestli tedy Elon Musk nepřišel z budoucnosti. Nebo že by to byl sám Nikola, který přišel z minulosti? Jako podobný mu celkem je. :D

Doteď jsem z těch datumů dost zmatený a musím se při jejich zadávání pekelně soustředit. Nejednou jsem totiž na důležitých vládních formulářích díky tomu tvrdil, že jsem se narodil ve čtrnáctém měsíci. Asi dvojitý přestupný rok, nebo co.


A když už si takhle chcete nějaký ten dokument vytisknout, dejte si pozor na format papíru. Ano, i ten tady mají trochu jiný. Takže zakládáte-li si nějaké dokumenty z Evropy, musíte si k tomu pořídit i speciální šanon, protože to do standardního prostě nesedí. Tohle je zcela nový level kancelářské prudy. :D


No a nakonec se nemohu nezmínit o času. Jsem zvyklý z domova používat 24 hodinový formát. Tedy například tři hodiny odpoledne uvádět jako 15:00. A velmi často zjistím, že mi místní nerozumí. Oni totiž běžně používají 12 hodinový formát a daleko lépe pochopí, řeknu-li “3 PM”. Tohle je pro mě ale dost těžké, protože jsem zjistil, že mám svůj způsob pevně zakořeněný a vždycky řeknu “15 hodin” a nedojde mi, že by to někdo nemusel pochopit. Těch zmatených schůzek, kdy jsem já někde marně čekal na někoho, kdo nepochopil v kolik hodin se s ním chci sejít. :D Přitom by člověk řekl, že je to úplná kravina a tolik zmatků to zase způsobit nemůže. Opak je pravdou.


Alespoň že pivo je celkem normální. No… nebo jak se to vezme. Obsah lahví tady udávají v “US fluid ounces”, takže se na lahváčích většinou setkáte s údajem “12 oz”. Už od pohledu každý Čech zkušeně pozná, že to bude třetinka a taky jo. Přesná míra je tedy 355ml. Problém nastává, když se vás na požadovanou velikost nápoje zeptají v restauraci a dají vám na výběr z obvyklých 12, 16, nebo 22 oz. Doteď trochu tápu, ale jako správný pivař vždycky poroučím tu největší velikost. Na tom se nedá nic zkazit, piva není nikdy dost, no ne? Posledně jsem díky tomu dostal asi 40 oz velký krýgl. Konečně pořádné pivo, řekl jsem si. Až pak jsem si to přepočítal a zjistil jsem, že to bylo o trochu více než tuplák. :D A já, proč se na mě všichni kolem dívali tak divně. A teď si vemte, že jsem vypil dva. Alkoholik jak vyšitý. NIKDO si tam tak velké pivo neobjednal, natož pak dvě. :D

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page