top of page

Trable s měrnými jednotkami 1. díl

Začneme úvahou ohledně udávání jednotek. Tohle je téma, které se týká celých USA a ne jen Arizony.


Jednotky - to se prostě nedá. Použití angloamerické měrné soustavy je totálně na hlavu. Navíc pokud máte nějaké zkušenosti s touto soustavou z Velké Británie, tak na to pozor. Při přenosu mezi kontinenty se kdysi asi nějaký námořník ožral rumem a potom to na americkém kontinentu celé zmatlal, takže jsou obě soustavy v některých jednotkách rozdílné, ačkoli je názvosloví stejné.


Do teď absolutně nevím, jak mám někomu vysvětlit, že má jít zhruba kilometr rovně a pak zahnout doprava, když nemá nejmenší ponětí, jak dlouhý ten kilometr je. Když řeknu, aby šel jednu míli, tak to o dost přejde. Říct mu to ve stopách se nedá, protože té jednotce stále nerozumím. Jeden kilometr má prý 3280 stop, jedna míle má stop 5280. Co si mám sakra představit pod stopou? Kolik palců má stopa? Je to stopa lidská, nebo kojotí? Kolik kojotů má jeden palec? A co na to Jan Tleskač? Sestavil by své létající kolo, kdyby měřil v palcích? A letěl by? Otázky, pořád samé otázky!


Podobné je to i s teplotou. První dny jsem byl poměrně vyděšený, když ve zprávách říkali, že bude dobré počasí a teploty se vyšplhají jen na 90°. Co?!? Na to můj opalovák, faktor 100, asi stačit nebude. OK, pak mi došlo, že to měří ve Fahrenheitech a ne ve stupních Celsia. Jaké ale bude teplo doteď stejně moc nevím. Dlouhodobým pozorováním jsem si ale vytvořil takový svůj převodník teplot pro blbce:



70°F - ideál (ve Phoenixu nezvyklá zima) 80°F - pěkný teplý den 100°F - ještě se to venku dá, ale jen krátce a s dostatkem vody 120°F - psycho, ven ne déle než na 5 minut. Prostě jen z bytu do auta, z auta do obchodu pro led, a pak zase do auta a domů.


Nad 120°F je už venku opravdové inferno. Ne aby tě napadlo jít třeba přes cestu do protějšího obchodu. Umřeš tam a vysušíš se jako mumie v kapucínské hrobce, nikdo pro tvé tělo ani nepřijde, protože by umřel taky. Takže si tvé končetiny potom v noci rozeberou kojoti a zbytek těla se druhý den rozsype na prach.

Doma máme termostat na cca 75°F - což je 23,889°C.



3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

留言


bottom of page