top of page

Road Trip, day 1 - Sedona, Prescott (Arizona)

Jelikož jsme byli poslední dny unavení ze všech těch povinností, které tady máme, tak jsme se rozhodli udělat si na týden volno a vyrazit na poznávací výlet po okolí. A protože tady vzdálenosti nehrají žádnou roli, procestovali jsme hned tři státy (ačkoli toho jednoho jsme se spíše jen letmo dotkli).


Výhled od kaple "Chapel of the Holy Cross". Vlevo můžete vidět Cathedral Rock, na který jsme si potom vylezli. No, ne úplně navrch. Turistická trasa vede jen do té průrvy mezi skálami. Pak už je to skutečně horolezectví s výbavou (a to se možná ani nesmí).

Trasa byla na hrubo stanovena přes tři státy takto: Arizona – Sedona, Prescott; Kalifornie – San Diego, Los Angeles, Sequoia National Park, Death Valley a Nevada – Las Vegas a Hoover Dam. Více se za týden stihnout asi nedá. Najeli jsme něco přes 1.600 mil (2 575 km), což není za týden naštěstí moc.


První den začal tedy v nádherně hornaté Sedoně. Je to opravdu rozdíl, když vyjedete z Phoenix Valley, kde je opravdu jedna velká rovina. Osobně mám cestu z Phoenixu na sever moc rád, ta krajina je úchvatná. Za necelé dvě hodiny cesty se úplně změní ráz krajiny a brzy se objeví nádherné červené skály.


Naším prvním cílem byla opravdu zajímavá kaple, posazená do skály. Je to Římskokatolický „Chapel of the Holy Cross“. Stavba byla inspirována jiným slavným dílem a to „Empire State Building“ a byla postavena za 18 měsíců. Cena výstavby byla $300.000. Kaple byla dokončena v roce 1956. Místo je dnes plné turistů a to neustále, i ve všední dny. Nedovedu si dobře představit, co se tam děje v nějaké významnější dny. Je tam malé parkoviště, takže není jednoduché zaparkovat, ale pak to stojí za to.



Druhým cílem naší cesty byla túra. No... je to spíše šplhání, než túra. Vyrazili jsme totiž na místo zvané „Cathedral Rock“. Je to nejznámější a nejvíce fotografované místo v Sedoně. Pokud se vyšplháte až nahoru, čekají vás nádherné výhledy na skály, pro Sedonu tak typické. Geologicky je to červenohnědý pískovec. Trasa je dlouhá jen 1.5 míle (2,414 km), ale má převýšení 600 stop (183 metrů). Nejvyšší bod je 4.967 stop (1,514 m) nad mořem. Když jsem toto místo objevil před rokem, tak jsem si o něm nic nepřečetl, jen se mi líbilo to jméno na mapě a že je to krátká túra. Vyrazil jsem tedy ve vycházkových botách, bez vody a oblečen celkově poněkud neformálně. Opravdu jako blbec, přátelé. Už po několika minutách mi bylo jasné, že to tak jednoduché nebude a v půlce cesty už jsem si nadával do pitomců, nad kterými vždycky kroutím hlavou. Často se totiž můžete v tisku dočíst, že zde v Arizoně zemřel nějaký turista na výletě pustinou, protože si s sebou nevzal dostatek vody a i jinak že nebyl výbavou ani fyzicky připraven. A to jsem byl tehdy já. Zrovna na tomto místě je velmi snadné uklouznout a zahučet dolů z nepěkné výšky na všelijaké kamení a… ano, kaktusy. Naštěstí jsem to tehdy přežil a tak jsem se tentokrát vybavil lépe.



Další zastávkou bylo kamenité jezero Watson Lake v Prescottu. Je na něj opravdu krásný výhled a navíc se u něj dá kempovat. Můžete si také půjčit třeba kajak a celé ho prozkoumat. Jezero vzniklo v roce 1900 a rozkládá se na ploše 28 hektarů. Zajímavostí je, že je toto jezero domovem veslařského týmu TriCity Prep Rowing Crew místní střední školy. Tento tým je zároveň jediným veslařským týmem v severní Arizoně vůbec. :)



19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page