top of page

Pouštní havěť

Dnes si povíme něco o zvířátkách. Začalo mám jaro, venku už se konečně udělalo trochu teplo a začalo být trochu normálně. To znamená, že už nám teploty běžně stoupají na 30°C. A tím pádem se začínají ve větší míře objevovat třeba hadi. Jak to vypadá, se můžete podívat tady. :)



A co tady takhle běžně můžete potkat? Tak třeba:


Pavouci - takovým typickým exemplářem v Sonoran desert je černá vdova. Od pohledu celkem malý pavouček, který vypadá celkem nenápadně. Ale je to hodně jedovatá potvora. Pak tady žijí ještě tarantule. A ta už svou velikostí opravdu dovede zaujmout.


Již zmínění hadi - nejrozšířenější je chřestýš. Velmi jedovatý had na kterého opravdu pozor. Prý není přirozeně agresivní a útočí jen v sebeobraně. Naštěstí o sobě dává hlasitě vědět chřestěním a tenhle zvuk si opravdu s ničím nespletete. Nejvíce nebezpeční jsou prý mladí hadi, kteří nemají zkušenosti a v případě ohrožení uštknou tak, že vypustí všechen svůj jed, protože to ještě neumí dávkovat. No, super. Pokaždé, když jdu někam na výlet do přírody a vidím v písku takové ty esíčka, tak z toho vůbec dobrý pocit nemám. Jo a viděl jsem na YT příliš mnoho videí, jak vytahovali hada ze záchodu. Z mísy. Zpoza toho rantlu, jak teče voda, když se splachuje... takže není hned vidět.


Škorpióni - je třeba něco dodávat? Problém je, že prý se rádi zdržují u lidských obydlí, protože zde snáze najdou potravu. V jednom dokumentu upozorňovali, že se škorpion do obydlí může dostat každou škvírou, kterou jde prostrčit kreditní karta. Sakra, vždyť to je každá škvíra! Pod dveřmi, u elektrických zásuvek, v klimatizaci, dokonce i u záchodu. Raději o tom nepřemýšlím. Stačí snad jen říct, že naše kočka jednou doma dva malé škorpióny chytla. Kde k nim přišla a kolik jich tady ještě může být... Já to nechci vědět.


Kojoti - to jsou takoví menší, docela roztomilí psi. Lidem se vyhýbají, tak je potkáte opravdu jen v pustině. Tam ale za to chodí ve smečkách a pokud mají hlad, dokážou prý zaútočit třeba na vašeho psa a tak.


Pumy (mountain lion) - tady pozor. Pumy se sice lidem velmi obezřetně vyhýbají, ale klidně na ně můžete v horách na výletě narazit. A není výjimkou, že se Vám budou procházet po zahradě, bydlíte-li na okraji města na hranici s pustinou. Velmi nebezpečné jsou samice s mláďaty.


Pouštní stonožka - přes den je naštěstí nepotkáte, vylézají hlavně v noci. Je to opravdu velká stonožka, která umí velmi bolestivě štípnout. Tak pozor na to kam v noci šlapete.


Pak toho tady ještě samozřejmě žije více, ale ta další zvířata už tak nebezpečná nejsou. :) Jsou to tedy lišky, orli, kolibříci, králíci, kachny, želvy, ještěrky, rysi (dobře, ti nebezpeční být mohou), nějaký druh jelenů a pak něco jako divoké prase, ale prý to do čeledi prasat nepatří. Javelina. Schválně si to vygooglete. Už jsem to ve volné přírodě viděl. :)



A na konec přidám jeden náš zážitek z výletu z minulého roku. :)

"V sobotu jsme si vyrazili k dalšímu jezeru v nedalekých horách. Tentokrát to bylo Bartlett lake a místo, které svým názvem doslova slibovalo zábavu v srdci nedotčené přírody: Rattlesnake Cove. OK, zase tak nedotčené to nebylo. Byl tam normální záchod, zastřešené lavičky a stoly, grily na BBQ a tak. :)

Ale bylo to tam naprosto nádherné. Strávili jsme tam celý den, odpočívali, ugrilovali si něco k obědu, vypili něco piv a koupali se při západu slunce až do naprosté tmy. A pak mám došlo něco strašného a uvědomili jsme si, že jsme úplně blbí.

Zůstali jsme v divoké přírodě do noci. A co v noci vylézá ze všech děr lovit něco k jídlu, protože se přes den schovává před tím pekelným sluncem? Ano, hadi, škorpióni, pavouci a veškerá ta havěť. Okamžitě jsme vystřelili z vody, popadli naše věci a pakovali se za svitu baterky do auta... a skutečně. Dvacet metrů před autem nám cestu zkřížila tarantule velká jako dlaň. Nikdy jsem ji ve volné přírodě neviděl a měl jsem z ní opravdu respekt. A to takový, že jsme hodili zpátečku a vydali se k autu jinou cestou. A tam jsme potkali jiného dobráka: Brown recluse spider. Bylo tam více místa, takže jsme kolem něj v uctivé vzdálenosti proběhli a okamžitě se zavřeli do auta.

Tak takový závěr jsme nečekali. :D Už nikdy venku do noci nezůstaneme, to nám věřte."


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page