top of page

Není mustang jako mustang

Dnes si povíme něco o mustanzích. Tedy o koních. O autech až jindy. :) Vždycky mě, na rozdíl od mé ženy, více zajímala fauna, než flóra. A tak, vždycky když někde potkáme nějaká zvířata, tak jsem jako u vytržení. A že tady o zajímavá zvířata není nouze.


Dnes se nebudeme bavit o škorpiónech, pavoucích a chřestýších (o těch taky až někdy příště), ale o divokých koních. Okolí Phoenixu je celkem známé tím, že zde můžete v běžné přírodě narazit na volně žijící koně. Jsou to praví Mustangové a žijí v této oblasti už od šestnáctého století. Jsou to potomci španělských, nebo Iberianských koní, které sem přivezli Španělští průzkumníci. Poté, co utekli, nebo byli puštěni do volné přírody, když už nebyli potřební, se vyvinuli bez zásahu člověka do velmi odolného plemene. Ještě v devatenáctém století jich na tomto území bylo přes půl milionu, ale bohužel je potkal podobný osud jako bizony. Dnes jich tady žije podstatně méně, ale dobrou zprávou je, že jsou dnes přísně chráněni.



A tak, když vyrazíte kamkoli do Tonto National Forest, hlavně do okolí Salt River, můžete očekávat, že dříve, nebo později na nějaké narazíte. Naše oblíbené místo se jmenuje „Butcher Jones Recreation Site“ a je to celkem malá, klidná zátoka na velkém Saguaro Lake. Tohle jezero je velmi oblíbené pro vodní sporty. Pokud nemáte vlastní loď, či vodní skútr, můžete si zde, za celkem rozumné peníze, cokoliv půjčit. Ke koupání ovšem doporučujeme právě pláž „Butcher Jones“. Stává se zde celkem pravidelně a často, že si tady jen tak sedíte, nohy ve vodě a najednou se vedle vás ze křoví vynoří stádo koní, kteří jsou na lidi zcela zvyklí a tak se bez ostychu prochází mezi nimi a jdou se do vody napít. Někdy je to koní pár, jindy jich přijde třeba dvacet. Napijí se, osvěží, popasou se něco suché trávy a zase klidně odejdou, jako by tam žádní lidé vůbec nebyli. Jezdíme sem opravdu moc rádi.


Ono vůbec celé okolí Salt River má svoje kouzlo:



2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentarer


bottom of page