top of page

Máme v Arizoně vodu?

Dnes si povíme pár zajímavostí o vodě.


Na každé benzínce je velký výběr pití, ledových tříští atd. Výběr je stejně rozsáhlý, jako ve fastfoodech.

Studená voda z kohoutku - neteče. Tedy alespoň v létě ne. Teď v zimě je alespoň vlažná, ale v létě je vždycky teplá. Častokrát nevíte, jakou vodu jste to vlastně pustili, dokud po chvíli nepřiteče ještě teplejší, pokud jste pustili tu "vpravo" a nechali to chvíli odtéct. Pak se tedy vrátíte "vlevo" ale je to zbytečné. Studená voda z kohoutku prostě neexistuje! Tedy, ne že bychom studenou vodu potřebovali na pití, ale někdy se člověk prostě chce opláchnout studenější vodou.


Voda z kohoutku - nedá se pít. Ne, není to tak, že by nebyla pitná. To ona je. Ale je chuťově odporná. Co chcete, jste v poušti! Je v ní divné složení minerálů (je hodně tvrdá) a kdo ví, jak dlouho byla kde uskladněná, než trubkami doputovala až k nám. Prší tady jen dva měsíce v roce (a trochu v zimě).


Takže kupujeme vodu balenou, jako všichni (kohoutkovou vodu nepijí ani místní). Naštěstí je u každého supermarketu velký automat na upravenou, demineralizovanou, filtrovanou a já nevím čím ještě upravenou vodou, která se pít dá. Stačí si koupit pěti galonový barel a jednou týdně si tam zajít. Gallon je za $0.25, pět gallonů pak za $1.75. Případně můžete zajít do speciální prodejny s vodou, ceny jsou obdobné. Navíc tam ale mají zmrzlinu. :)

Ti lepší mají pak filtrační zařízení v kuchyni vedle klasického kohoutku. Ti ještě lepší mají filtrační (a chladicí) zařízení přímo ve dvířkách své dvou křídlé ledničky, která vodu filtruje, dělá z ní led i tříšť a možná k tomu i recituje Shakespeara. K té se ještě musíme dopracovat.


Toto jsou automaty na vodu. Můžete je najít různě po městě, většinou u supermarketů, benzínek, lékáren a tak.

Led – je zřejmě nejprodávanější artikl vůbec. Koupíte jej všude. A to běžně v 5 gallonovém balení (cca 19l) a více. Když si jde průměrný Arizoňan koupit pití, tak si vždycky naplní kelímek až po okraj nejdříve ledem a až pak do něj dá trochu pití. Kolik se mu tam toho asi tak vejde? :) Naši američtí přátelé absolutně nechápou jak můžeme pít vodu bez ledu. Já nevím, já na to nejsem zvyklý. Ona i obyčejná voda z automatu je šíleně studená, natož abych si do ní přidával kila ledu. Doma pijeme vodu pokojové teploty (je tady klimatizace, takže má normální pitelnou teplotu). Ale to je pro ně naprosto nepředstavitelné. Vždycky z toho mají skoro infarkt, když na návštěvě odmítneme led, ba dokonce vodu z ledničky a pijeme podle nich horkou vodu. „What? You drink a hot water? Are you crazy?“ Ti, kteří někdy byli na dovolené v Evropě, nám vykládali hororové zážitky které prožívali v restauracích. Chtěli pití s ledem a oni jim tam dali jenom tři (!!!) kostky ledu. Na celé pití. No chápete to? Pili prakticky horkou vodu, strašné. :D


Voda v restauraci (i bistrech a fastfoodech) – je zdarma. Platí se až za ochucené pití (Coly, sodovky, ICE Tea, atd...) a to jen jednou. Je tady zvykem, že se veškeré pití dolévá, takže když už máte skoro dopito, vždycky se objeví obsluha, která se ptá, zda-li chcete ještě a pak vám bez problému dolije. A to kolikrát chcete, prakticky až do zaplacení. Problém je (alespoň pro nás), že se s vodou automaticky doplňuje i led. :D Takže, pokud včas nezareagujeme a neodmítneme jej, máme opět sklenici až po okraj plnou ledu. Jste-li ve Fastfoodu, můžete si jít doplnit svůj kelímek kolikrát chcete. A je jim jedno, jestli pijete vodu, nebo Coca Colu.


Největší kelímek má obsah něco přes litr a zaplatíte za něj lehce přes jeden dolar (záleží jak kde). Jestli jej na místě komplet vypijete a naplníte znovu, je každému fuk.

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page