top of page

Jak plyne čas v Arizoně?

Dnes si povíme něco o čase. Napadlo mě to dneska ráno, když jsem na českém FB zahlédl řadu znechucených příspěvků ohledně nedělní změně času. Jo, zase přijdeme o hodinu spánku.



Tohle mě vždycky naštve. Na podzim, když nám hodinu přidají, se to ještě dá. Ale když jim tu hodinu na jaře zase musíme vrátit, to je k vzteku. Člověk jde v klidu spát a ráno o hodinu zaspí. Pokud je doma, tak to ještě tak nevadí, ale zkuste si takhle v noci někam cestovat třeba vlakem. Jednou na podzim (když nám tu hodinu navíc dopřávali) jsem na nádraží pěkně vymrzl. Tenkrát bych byl radši, kdyby si tu hodinu radši nechali.


Jaký to má opravdu smysl a jestli se to skutečně vyplatí, o tom bychom mohli debatovat dlouho. Jedni tvrdí to, druzí zase ono a běžný člověk z toho stejně nemá nic. Jen na jaře zase přijde o tu hodinu.


A víte co je na tom nejlepší? V Arizoně to nikoho nezajímá. V celých státech posouvali čas už před dvěma týdny. A Arizoňané se smáli, protože tady se čas neposouvá. A musím říct, že nikdo z nás rozhodně netrpí nedostatkem světla. Lidi jsou relativně normální (když nepočítám jejich běžné magoření, které mají spíše s přemíry léků, které berou na všechno, než z toho, že se v létě o něco dříve setmí), obchody jsou otevřené normálně, služby fungují... nikdo tím prostě nestrádá. A spolu s Arizonou si tuto výsadu dopřávají ještě na Havaji a zámořských oblastech Americké Samoy, Guamu, Mariiných ostrovech, Puerto Ricu a Panenských ostrovech.



Takže od neděle nebude časový rozdíl mezi Arizonou a ČR osm hodin, ale devět. Zase až do podzimu.


Zajímavost na konec. Časový "neposun" se netýká celé Arizony. Možná jste věděli, že je v Arizoně největší indiánské rezervace. Tedy území, které patří výhradně původním obyvatelům a pokud přes něj chce americká vláda vést třeba dálnici, musí si půdu pronajmout. V těchto rezervacích také platí jejich zákony a třeba pokuty za překročení rychlosti bývají dvojnásobné. Také vstup do jejich parků je zpoplatněn zvláště a nevztahuje se na ně permanentka zaručující vstup do všech amerických parků (třeba Monument Valley, jak jsme zjistili). Takže na území Navajo místní kmenová rada rozhodla, že čas posouvat budou. Tak pozor na to, až se tam budete chystat přes léto na výlet. Ušetříte si mnoho nedorozumění.



4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page