top of page

Dust Storm (Haboob)

Aktualizováno: 20. 7. 2018

Dnes si povíme o dalším meteorologickém fenoménu, který tady v Arizoně můžete zažít. Je neméně nebezpečný jako monsoon a přichází rovněž zcela nečekaně.


Dust storm
Autor obrázku: © 2012 Jerry Ferguson Photography (http://jerryfergusonphotography.com)

Stalo se to zrovna včera. Zničehonic se nám doma všechny mobily zbláznily a začaly všechny najednou hlasitě řvát. Už jsme se s tím zvukem setkali, byl to "emergency alert". Vždycky, když se v okolí děje něco mimořádného, tak je na všechny mobily odeslána zpráva která všechny varuje. Jednou před monsoonem, jindy před příliš vysokou venkovní teplotou, nebo (v jiných státech) třeba před hurikánem, nebo tsunami. Jednou jsme dostali varování před autem, jehož řidič měl unést dítě (i s popisem vozidla), to je tzv. AMBER alert.


Ať tak, nebo tak, kdykoli ten naléhavý zvuk uslyšíte, můžete si být jisti, že je to vážné. A včera odpoledne přišlo varování, že se blíží "Dust storm". Tohle varování chodí, když se blíží opravdu velká písečná bouře, která sníží viditelnost na 1/4 míle (cca 400 metrů) a méně. Tento úkaz se velmi často vyskytuje mezi Phoenixem a Tucsonem. Už jsme jej párkrát z dálky viděli. Tu oranžovou monstrózní stěnu, která najednou pohltí třeba celý výhled na jih města, prostě nepřehlédnete. Naštěstí jsme se do toho nikdy nedostali, ale že to rozhodně nebude sranda, o tom nepochybuji. Vzpomínám si, že i v testech na řidičák bylo pár otázek na to, co dělat, když se dostanete do písečné bouře. Neměli byste dělat nic, prostě zastavit u kraje vozovky, nevylézat ven a rozhodně nepokračovat dále, protože v tu chvíli máte nulovou viditelnost. Jo, a doufat, že vás něco netrefí, protože vzduchem v tu chvílí létá kde co.

I včera se nám to nakonec vyhnulo, ale ze záběrů níže je vidět, že to bylo hodně velké. Cestovat bych tím rozhodně nechtěl.



16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page